TDDSZ logo

2018. January 22., 16:05

Petícióban követelik a bértárgyalás megkezdését

Nyílt levelet adott át Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak címezve hétfőn.

Részletek >>

2018. January 22., 15:46

A kivándorlók fele végül hazajön Magyarországra

Az elmúlt években egyre több magyar kezdett el külföldön dolgozni, a hivatalos statisztikák szerint évente több tízezren mennek ki, és mostanra százezrek élnek külföldön. Sokkal nehezebb azonban a nettó migráció vizsgálata, erre tett most kísérletet Hárs Ágnes és Simon Dávid. A kutatók arra jutottak, hogy a kivándorolt magyarok közel fele hazajött – olvasható a Portfolio összegzésében.

Részletek >>

2018. January 22., 14:57

Érettségi helyett szakmunka?

Az érettségit nem adó szakmunkásképzésben végzettek nagyobb részét ma már segéd- vagy betanított munkásként alkalmazzák - olvasható a Munkaerőpiaci Tükör 2016 című kötetben, vagyis minél alacsonyabb képzést kap valaki, annál valószínűbb, hogy nehéz helyzetbe kerül a munkaerőpiacon, továbbá kisebb bérel is kell beérnie. Habár a magyar reformok a német "duális képzést" tekintik mintának, attól nagyon messze van a hazai oktatás. Köllő János kutatásában arra jut, hogy a szakképzésen belüli közismereti óraszám csökkentése után a magyar diákok kevesebb ilyen jellegű tanóra után lépnek ki a munkaerőpiacra, mint amennyit a német szakmunkástanulók a képzésbe lépés előtt kaptak – írja a Portfolio.

Részletek >>

2018. January 22., 12:43

Egyszerűen „gyalázatos” a KRÉTA-rendszer

Az idei félévtől az összes, tankerületi központok által fenntartott iskolában bevezetik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) használatát – derült ki Rétvári Bence államtitkár Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdéseire adott írásbeli válaszából. A rendszert (ami az iskolai adminisztrációs feladatokat könnyítené meg) eddig 883 iskolában használták aktívan, most valamennyi intézményben megkezdődött a „tesztelés” – olvasható a Népszavában.

Részletek >>

2018. January 22., 12:18

A munkavállalók szívesen választanák a cafeteriában az egészségbiztosítást

A következő napokban kell dönteniük a munkavállalóknak a munkáltatójuk által ajánlott idei cafeteria-csomagjukról, az Union Biztosító 1300 fős, reprezentatív felmérése szerint a 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap a cafeteriában egészségbiztosítást, noha 46 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel.

Részletek >>

2018. January 22., 11:52

Külföldi munka: nem mindegy mennyit adózik

Számos adóelőny érhető el az által, ha valaki átkerül egy másik ország adóztatási kör alá. Bár az, hogy egy magánszemély hol rendelkezik illetőséggel, nem választás kérdése, a személyes körülmények gondos megtervezésével alakítható, hogy valaki hol adózik. Ez pedig mindenkit érint, aki rövidebb-hosszabb ideig külföldön vállal munkát – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Részletek >>

2018. January 22., 11:24

Harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatása Magyarországon

A globalizációval együtt járó munkaerő-vándorlás eredményeképp egyre több munkavállaló dolgozik származási országától eltérő államban. Magyarországon az alábbi szabályok szerint foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár – írja az ado.hu.

Részletek >>

2018. January 22., 10:53

Bérre menő küzdelem

Az idei kötelező fizetésemelések fokozzák a bértorlódást. A terheket főként a kis és közepes vállalkozások viselik nehezen – írja a Népszava.

Részletek >>

2018. January 22., 09:32

Nyolc éve üti a kormány a legrosszabbul keresőket

Bele kell nyugodnunk abba, hogy a legalacsonyabb fizetésűek között ragadunk az EU-ban? Így alakultak a bérek 2010 óta Magyarországon – írja a HVG.

Részletek >>

2018. January 22., 09:08

Dr. Kusper Zsolt: Ne jussunk el oda, hogy az egészségügyet újra kelljen éleszteni, mert nem biztos, hogy sikerülne

„Nem szabadna eljutni oda, amikor már az egészségügyet újra kell éleszteni, mert nem biztos, hogy sikerülni fog” – mondja Dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. A MOMSZ vezetője Zsúrpubinak adott interjújában többek között a mentőknek nagy csinnadrattával bejelentett 10 százalékos béremelésről, az egészségügyi dolgozók helyzetéről, a velük kapcsolatos, szándékosan félrevezető kormányzati tájékoztatásról, a hiányzó jövőképről is beszélt, valamint elárulta, megtalálták annak a módját, hogy az egészségügyi dolgozók, beleértve a mentőket is, sztrájkolni tudjanak, ha minden kötél szakad.

Részletek >>