TDDSZ logo

2018. February 17., 16:26

Bér, munka, foglalkoztatás

Az európai foglalkoztatáspolitika célja a minél szélesebb körű aktivitás elősegítése, a befogadó jellegű munkaerő-piac kialakítása, tisztességes munkakörülmények és bérezés biztosítása, a munkaerő képzés útján történő versenyképességének fenntartása, valamint az esélyegyenlőség garantálása. Ezektől a céloktól az utóbbi években a hazai rendszer elkanyarodott, intézményeit elsorvasztotta. Fordulatra van szükség – írja a Népszavában Andor László és Kiss Ambrus.

Részletek >>

2018. February 17., 13:48

Volt hova fejlődnie a magyar pedagógusok bérének

Jelentős hátrányt szenvedtek a 2000-es években az oktatásban dolgozó pedagógusok. Bérüket tekintve nem csak európai kollégáik előzték meg őket, de még az azonos végzettséggel rendelkező, de más munkakörben tevékenykedő társaik is sokkal többet kerestek náluk – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „A közoktatás indikátorrendszere 2017” című tanulmánykötetéből – írja a Világgazdaság.

Részletek >>

2018. February 17., 12:33

Hullik-e eső a sztrájkfelhőből?

Két hónappal a választás előtt sztrájkoktól terhes zivatarfelhők gyűltek össze a magyar közszolgálati szektor egén, az azonban kérdéses, hogy valóban le is szakadnak-e, esetleg éppen csak néhány milliméternyi csapadék hullik belőlük, vagy végül egy csepp eső nélkül elfújja őket a szél. Három napra leálltak az önkormányzati tisztviselők, és a fejünk felett lebeg az egészségügyi és a BKV-dolgozók munkabeszüntetése is – a kormány részéről eddig érdemi reakció nélkül. Meddig fokozható a feszültség a közszférában? A Mérce cikke.

Részletek >>

2018. February 17., 10:45

Papa a kasszában, az unoka krumplit süt

Óvodák, boltok, gyorséttermek is várják a nyugdíjasokat, akik szövetkezeti tagként térnének vissza a munkába. A többi dolgozó pedig aggódhat, hogy így tartják alacsonyan a fizetéseket – írja a HVG.

Részletek >>

2018. February 17., 07:34

Csak az Uzsoki utcai kórházból 53 dolgozó hiányzik

Miután Rétvári Bence hétfőn arról beszélt, hogy már alig mennek külföldre a magyar orvosok, megnéztük, hány aktív álláshirdetést találunk orvosok számára a kormány által létrehozott Közigazgatási Állásportálon. Az eredmény önmagáért beszélt: 48 településen 293 orvost keresnek – írja a 24.hu.

Részletek >>

2018. February 16., 17:27

Gallóné: sajtóetikai szabályokat sért a Magyar Idők

Az újságírói eljárást kifogásolva nem nyilatkozott a Magyar Időknek Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, a kormánypárti lap ugyanis csak azután kereste meg az érdekvédelmi szervezet vezetőjét, miután hasábjain olyan cikk jelent meg, amelyben egyebek mellett „utcai politizálással”, antidemokratikus működéssel vádolják a szakszervezetet – írja a Népszava.

Részletek >>

2018. February 16., 16:15

Ledobta a cafeteriabombát a Lidl

 A bérfejlesztés mellett extra béren kívüli juttatásokat, például életbiztosítást is kapnak a román Lidl dolgozói - jött le a napokban a hír. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet itthon, hogy a béreken túl a cafeteria elemeknél is előzzük-e keleti szomszédunkat – írja a Pénzcentrum.

Részletek >>

2018. February 16., 15:25

Ennyit költött bérekre a honvédelmi tárca

Csaknem 1,3 milliárd forintot költött személyi juttatásokra a Honvédelmi Minisztérium 2017 utolsó negyedévében – derült ki a tárca pénteken kiadott elszámolásából. Simicskó István irányítása alatt jelenleg 664-en dolgoznak, a HM 6 állami vezetőt foglalkoztat. Utóbbiak az utolsó negyedévben 19,2 millió forintot kerestek – olvasható a HírTV oldalán.

Részletek >>

2018. February 16., 14:55

Robotokkal a munkaerőhiány ellen

Az automatizációban, a digitalizációban és a robotizáció­ban látványos fordulat következhet be öt éven belül, főként a nagyvállalatoknál – mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke.

Részletek >>

2018. February 16., 14:10

Menekülnek a bírák az ország legnagyobb bíróságáról

Egyetlen hónap alatt négy 35 és 45 év közötti, tapasztalt bíró jelentette be a lemondását a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – értesült a hvg.hu. Ha az elvándorlás ilyen tempóban folytatódik, az lassan rendkívüli helyzetet teremthet az ítélkezésben.

Részletek >>